Standard teknologi pendidikan

Suatu standard teknologi pendidikan diperlukan bagi memastikan setiap komuniti pendidikan masa kini dapat mengeksploitasi keupayaan teknologi yang ada bagi meningkatkan keupayaan diri sesuai dengan fokus masing-masing.

Apabila teknologi berubah, budaya juga akan berubah. Oleh itu, standard juga perlu berubah sesuai dengan perkembangan semasa.

Standard teknologi pendidikan yang terkini untuk guru, pelajar dan pentadbir boleh didapati di laman International Society for Technology in Education (ISTE)

Rujukan:

  1. https://www.iste.org/

Info tambahan daripada ahli komuniti KAJI.my:

  1. A182 A: https://ictpendidikan.wixsite.com/topik10

Kembali ke Laman Utama Teknologi Pendidikan

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AIZARINA AZUREEN
AIZARINA AZUREEN
May 23, 2019 3:12 pm

AIZARINA AZUREEN SOFIAN (261965)
Standard teknologi pendidikan menerangkan di mana ianya diperlukan bagi memastikan setiap komuniti dapat mengeksploitasikan teknologi sedia ada bagi meningkatkan keupayaan diri dan fokus masing-masing. Teknologi seharusnya sejajar dengan budaya yang dipersembahkan pada masa kini. Standard juga perlu berubah dan selari dengan perkembangan masa supaya hal yang tidak diingin tidak akan terjadi dalam erti kata lain dapat dikaitkan dengan peribahasa ‘bagai katak dibawah tempurung’.

Ira Mohd Ghani
Ira Mohd Ghani
May 23, 2019 2:39 pm

HAFNI ATHIRAH BT MOHD GHANI (263569)
Dalam topik ini ada menyatakan bahawa dengan adanya teknologi dapat mengubah budaya masyarakat. Standard juga akan berubah mengikut perkembangan semasa. Teknologi pendidikan juga dapat membantu guru dalam sesi pengajaran.

SOFIATUL JANNAH
SOFIATUL JANNAH
May 22, 2019 5:08 pm

SOFIATUL JANNAH BINTI SABRI ( 261379 )
bab ini menerangkan tentang standard teknologi pendidikan. budaya pula akan berubah seiring dengan perubahan teknologi. oleh itu, standard perlu sesuai dengan perkwmbangan semasa.

anwar12
anwar12
May 21, 2019 9:10 pm

MUHAMMAD ANWAR NAQIUDDIN BIN SHUHAIMI (264686) saya dapat memahami standard teknologi pendidikan diperlukan untuk setiap komuniti pendidikan masa kini supaya dapat mengeksploitasi keupayaan teknologi yang ada

Ayuni Dahlia
Ayuni Dahlia
May 18, 2019 7:34 am

Ayuni Dahlia Binti Idris (263602)
Bab ini iaitu standard teknologi pendidikan menyatakan bahawa setiap komuniti pendidikan mestilah mengekploitasi keupayaan teknologi. Hal ini dapat meningkatkan keupayaan diri sesuai dengan fokus masing-masing.

zarifah
zarifah
May 16, 2019 9:30 am

ZARIFAH BT MAT AKHIR (262476)
Melalui bab ini, saya mempelajari tentang standard teknologi pendidikan. Suatu standard teknologi pendidikan diperlukan bagi memastikan setiap komuniti pendidikan masa kini dapat mengeksploitasi keupayaan teknologi yang ada bagi meningkatkan keupayaan diri sesuai dengan fokus masing-masing. Guru mestilah mencapai standard teknologi pendidikan supaya tidak ketinggalan.

Rabbaniyah Mohamed
Rabbaniyah Mohamed
May 15, 2019 6:04 pm

Rabbaniyah Binti Mohamed (264387)
Pada entri kali ini, telah diterangkan serba sedikit tentang standard teknologi pendidikan. Link untuk rujukan telah disediakna untuk memudahkan para pembaca entri ini memahami lebih jelas tentang standard teknologi pendidikan. Standard teknologi pendidikan untuk seorang pendidik mestilah sentiasa meningkatkan tahap kebolehan mengajar dari segi penggunaan teknologi untuk memastikan pembelajaran pelajar akan lebih berkesan.